4.2.2017.

Mi smo firma kojoj je glavna djelatnost izgradnja i adaptacija nekretnina, a jedna od sporedne djelatnosti je najam strojeva i automobila. Imamo li pravo koristiti pretporez za gorivo ili samo 100% trošak bez pretporeza?

Odgovor BILIĆ- savjetovanje d.o.o.:
Za potrebe evidencije događaja u poslovnim knjigama, automobile dijelimo kao gospodarska (teretna) vozila i osobna vozila. Osobna vozila su automobili koji služe za prijevoz osoba dok su gospodarska vozila namijenjena obavljanju djelatnosti i imaju odvojen teretni dio od prednjeg dijela vozila. Prema Pravilniku o porezu na dobit, gospodarska vozila se smatraju i osobna vozila koja služe za obavljanje djelatnosti kao što su autoškole, taksi-službe, djelatnosti iznajmljivanja sredstava prijevoza, pomoć na cesti i na vodi, djelatnosti izvođenja i/ili održavanja plinskih, vodovodnih i drugih instalacija, hitnih intervencija i druge slične djelatnosti ako sredstva za osobni prijevoz služe isključivo za takvu djelatnost.
Stroj i automobil za najam se smatraju gospodarskim vozilima jer služe za obavljanje djelatnosti. Pravilnik o porezu na dobit, članak 25., stavak 2. novi: "Sredstvima za osobni prijevoz iz stavka 1. ovoga članka ne smatraju se osobni automobili i druga sredstva za osobni prijevoz koja se izravno koriste u obavljanju određenih djelatnosti, kao što su: autoškole, taksi-službe, djelatnosti iznajmljivanja sredstava prijevoza, pomoć na cesti i na vodi, djelatnosti izvođenja i/ili održavanja plinskih, vodovodnih i drugih instalacija, hitnih intervencija i druge slične djelatnosti ako sredstva za osobni prijevoz služe isključivo za takvu djelatnost."
Pretporez iz računa za gorivo se može koristiti u potpunosti ako je to gorivo namijenjeno gospodarskom vozilu. Također, iz takvog računa se ima pravo na trošak koji je u potpunosti porezno priznat.

Postavite nam pitanje!

Natrag na pitanja